Liczymy ślad węglowy

W De Heus wiemy, że to, co robimy, nie pozostaje bez wpływu na środowisko. Dlatego De Heus wyznacza trendy w obliczaniu na szeroką skalę śladu węglowego dla mięsa. Staje się również strategicznym partnerem dla wielu podmiotów z branży gastronomicznej oraz handlowej, oferując wsparcie w zmniejszeniu emisji CO2 i tym samym w realizacji celów strategicznego rozwoju oraz w przygotowaniach do nadchodzących unijnych regulacji prawnych.

14,5
%*
emisji gazów cieplarnianych spowodowanych przez człowieka związanych jest z rolnictwem.
Chcemy realnie wpływać na zmniejszenie tej emisji.

Służymy naszym klientom wsparciem w obliczaniu śladu węglowego

De Heus jest w stanie dokładnie zmierzyć CFP dla wszystkich klientów i doradzić im, jak go zredukować. Pomagamy wybrać najlepsze ekonomicznie rozwiązanie dla każdego klienta. Uwzględniamy przy tym rzeczywiste dane dot. ptaków, pasz oraz warunków środowiskowych. Pozyskaliśmy już dane dot. śladu węglowego od 80% naszych klientów brojlerowych!

Pomaga nam w tym nasze autorskie narzędzie Carbon Compass: CO2 – kalkulator wyliczania śladu węglowego. Ślad węglowy obliczany jest biorąc pod uwagę rzeczywiste dane dot. ptaków, paszy oraz warunków środowiskowych. Obliczenia opierają się na wytycznych: Organizacji Oceny i Wydajności Środowiska Hodowli Zwierząt (LEAP – Livestock Environmental Assessment and Performance) oraz Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO – Food and Agriculture Organisation), są zgodne z metodologią zawartą w: Ślad Środowiskowy Produktu dla Pasz dla Zwierząt (PEFCR – Product Environmental Footprint for Animal Feed / Feed for Producing Animals).

Kompas śladu węglowego – Carbon Compass – jest w stanie obliczyć potencjał redukcji CFP i wspomóc w wyborze najlepszego ekonomicznie rozwiązania dla klienta.

* Source: FAO – Assessment of greenhouse gas emissions and mitigation potential (GLEAM model – reference year 2015)

Wyniki wyszukiwania